Historien Til Tjeldbergodden

Historien om Tjeldbergodden startet ved utbyggingen av Heidrun-feltet i Norskehavet på begynnelsen av 90-tallet. Heidrun var ett av de første olje- og gassfeltene som ble satt i produksjon på midtnorsk sokkel. Før produksjonen på Heidrun kunne starte, ble det også den gangen satt strenge miljøkrav. Naturgassen måtte finne sin beste løsning, både i forhold til miljø og økonomi. For første gang i norsk industrihistorie ble det derfor besluttet at norsk naturgass skulle føres i land til industriell videreforedling, gjennom storskala produksjon av metanol. Industriområdet Tjeldbergodden ble dermed etablert, og et høykompetent industrimiljø tok form.
4. Februar 1992
Stortinget vedtok etablering av metanolanlegg på Tjeldbergodden
Stortinget vedtok etablering av metanolanlegg på Tjeldbergodden
5. Juni 1997
Formell åpning av metanolanlegget på Tjeldbergodden
Fra åpningen: tidligere konsernsjef Harald Norvik i Statoil, tidligere samferdselsminister Kjell Opseth og ordfører Knut Baardset, Aure kommune
De 3 musketerer: fra venstre ordfører Johan Stølan, Hemne kommune, ordfører Knut Baardset, Aure kommune og ordfører Egil Hestnes, Hitra kommune
1998
Norferm– verdens første bioprotein fabrikk satt i drift på Tjeldbergodden
Tidligere fabrikksjef Kurt Strand i Norferm DA. Foto: Equinor
2000
Glutra – verdens første gassferge med LNG fra Tjeldbergodden
2001
Bioparken etablert og overskuddsvarme klart for å bli tatt i bruk

Landbasert oppdrett av piggvar ble startet opp i Bioparken i regi av Norway Marine Culture AS, basert på overskuddsvarme fra metanolanlegget. TBU hadde ansvaret for å bygge og drive transportanlegget for overskuddsvarmen fra metanolanlegget og til Bioparken.

2006
Halten CO2-prosjektet

Shell og StatoilHydro lanserte mars 2006 Halten CO2-prosjektet, en felles utredning av et 860 MW gasskraft på Tjeldbergodden med CO2-rensing og -lagring, samt bruk av CO2 for økt oljeutvinning på Draugen og senere Heidrun.

Etter en omfattende utredning besluttet selskapene året etter å skrinlegge prosjektet bl.a. med bakgrunn i økonomi og uklare rammebetingelser.

2009
Mobile gasskraftverk for å unngå kraftkrise

Med bakgrunn i en meget krevende kraftsituasjon i Midt-Norge, satte Statnett opp to mobile gasskraftverk i regionen, ett på Tjeldbergodden og ett på Nyhamna i Aukra kommune. De mobile gasskraftverkene var på 150 MW hver. De 2 gasskraftverkene ble noen år senere demontert og solgt til utlandet.

2009-2015
Jernverk ble lansert på Tjeldbergodden

Prosjektet «Ironman» gikk ut på å bygge verdens mest miljøvennlige jernverk på Tjeldbergodden. Prosjektet var initiert av det svenske gruveselskapet LKAB og metall pulver produsenten Höganäs, med StatoilHydro som samarbeidspartner. Målet var å produsere direkteredusert jern ved hjelp av naturgass fra Heidrun-feltet på Haltenbanken i Norskehavet. Siva ble etter hvert også en viktig samarbeidspartner. Ironman-prosjektet ble ikke realisert med begrunnelse i et krevende globalt marked.

2023
Taftøy Næringspark solgt til Relog AS

Taftøy Næringspark er et regulert industriområde på brutto 613 dekar som kan gi inntil 500 dekar ferdig tilrettelagte arealer, avhengig av tilretteleggingsmåte. Området ligger midt på kommune- og fylkesgrensen mellom Aure i Møre og Romsdal og Heim i Trøndelag. Industriområdet var eid av Aure og Heim kommune i fellesskap frem til 2023. Da ble industriområdet solgt til Taftøy Næringspark AS, eid i sin helhet av Relog AS.

I dag
Dagens industriproduksjon på Tjeldbergodden skaper betydelig verdier, både i form av kompetansearbeidsplasser og inntekter, både lokalt, regionalt og nasjonalt.

Fra å være en region som tradisjonelt har hatt en høy andel av primærnæringer som jordbruk og fiske, har industri anleggene på Tjeldbergodden vært en sterk bidragsyter til å løfte og videreutvikle industrikompetansen generelt i området.

Regionen som Tjeldbergodden er en del av, har lange tradisjoner innen prosessindustri. Hydro Aluminium på Sunndal, Wacker Chemicals Norway i Heim og Elkem Thamshavn på Orkanger er gode eksempler på dette.

De naturgitte forholdene som bl.a. fornybar energi og gode forhold for sjøveis transport er viktige årsaker til regionens sterke industrielle posisjon. Med den gode tilgangen på ulike ressurser og industrikompetanse, er Tjeldbergodden også godt egnet som lokalitet for industripiloter og innovasjonsprosesser. Flere testprosjekter har gjennom årene vært gjennomført, og nye, spennende industripiloter kan også bli aktuelt.